Vacature vrijwilliger zandvangeronderzoek
Scan me of ga naar www.vrijwilligerswerkcastricum.nl/o/pwn/activiteiten/Vacature-vrijwilliger-zandvangeronderzoek/83494 om je aan te melden
Contactpersoon
Samenvatting
PWN is op zoek naar een nieuwe vrijwilliger voor het zandvangeronderzoek in de duinen bij Castricum.Uitgebreide omschrijving
Vacature vrijwilliger zandvangeronderzoek
Wij zijn op zoek naar een vrijwilliger die meehelpt in het onderzoek naar de zanddynamiek in het Noordhollands Duinreservaat ter hoogte van Castricum. Wil jij helpen om de oorspronkelijke duinsoorten weer een kans te geven? Als vrijwillige onderzoeker leeg je regelmatig de zandvangers om zo de overpoedering, en daarmee de stand van de verzuring en verstuiving in de duinen, te meten.
Over verzuring en verstuiving in de duinen
Verzuring van de bodem is in de duinen een groot probleem. Door verzuring verdwijnen allerlei typische duinplantensoorten zoals zandviooltje, kleine steentijm en bitterkruidbremraap. Dit geldt ook voor insectensoorten zoals de duinparelmoervlinder, heivlinder en kommavlinder. Verstuiving in de duinen met kalkhoudend zand kan verzuring tegengaan.
Op allerlei manieren wordt geprobeerd verstuiving weer op gang te brengen, bijvoorbeeld door stuifkuilen in het duin aan te leggen en kerven in de zeereep te maken, waardoor kalkhoudend zand vanaf het strand diep in het duin kan doordringen. Bij stormen wordt er dan een heel dun laagje kalkhoudend zand op de bodem afgezet, waardoor het kalkgehalte in de bodem weer kan toenemen. Dit noemen we overpoedering.
De verwachting is dat op plekken met een dynamische zeereep, dus met kerven en stuifkuilen, de overpoedering groter is en verder landinwaarts reikt dan op plekken met een statische, dicht begroeide zeereep. Door de overpoedering neemt de verzuring af, en krijgen de oorspronkelijke duinsoorten weer een kans.
Het zandvangeronderzoek
Vanuit het OBN (Ontwikkeling en Beheer Natuurkwaliteit, een kennisprogramma van het Ministerie van LNV) is er een onderzoek gestart waarbij de overpoedering op verschillende plaatsen gemeten wordt en tegelijkertijd onderzocht wordt hoe bodem en vegetatie daarop reageren. Het meten van de overpoedering gebeurt met zandvangers. Op 19 plaatsen, tussen de strandopgang van Heemskerk (Zwarte Weg) en de strandopgang van Castricum (het Stille Strand), zijn zowel achter een statische als achter een dynamische zeereep zandvangers geplaatst. Voor het regelmatig legen van de zandvangers zoekt PWN een vrijwillige onderzoeker.
Jouw rol als vrijwilliger
Als vrijwilliger speel je een cruciale rol in ons onderzoek naar de gezondheid van de duinen. Elke twee weken vervang je de zakjes van de zandvangers en weeg je de inhoud nauwkeurig. Dit lijkt misschien eenvoudig, maar jouw bijdrage is van groot belang voor de nauwkeurige administratie van ons onderzoek. Het werk biedt meer dan alleen het vervangen van zakjes; het betekent ook dat je elke twee weken door een prachtig duingebied wandelt, waarbij je de paden mag verlaten om de vangers te bereiken. Zandtransport door de wind is afhankelijk van stormen (vanaf windkracht 6), dus soms zullen de vangers leeg zijn. Maar na een flinke storm is er genoeg te ontdekken!
Wat vragen we:
- Met ingang van september één dag in de twee weken beschikbaar. Het liefst voor een periode van ten minste twee jaar.
- Wonend in de omgeving.
- Zelfstandig kunnen werken.
- Secuur en nauwkeurig.
- Lichamelijk in goede conditie.
- Affiniteit met de natuur.
- Geïnteresseerd in de zanddynamiek en de bereidheid om bij te leren.
- Bekendheid met het gebied is een pre.
Wat bieden we:
- Vrijwilligerswerk in een prachtig en uniek natuurterrein.
- Een vergunning om buiten de paden te komen in het onderzoeksgebied.
- Verzekering tijdens de werkzaamheden.
- Onkostenvergoeding voor de gemaakte kosten om aan het vrijwilligerswerk deel te nemen, zoals reiskosten.
- Gratis duinjaarkaart voor het Noordhollands Duinreservaat.
- Vieringen en attenties, waaronder een jaarlijks vrijwilligersuitje en diverse vrijwilligersavonden en informatiebijeenkomsten.
- Vier keer per jaar een digitale vrijwilligersnieuwsbrief.
- De mogelijkheid om bij te scholen door deel te nemen aan relevante trainingen en cursussen, bijvoorbeeld uit het aanbod van de ‘‘Groene Academie’’.