Vacature vrijwilliger broedvogelmonitoring

Vacature vrijwilliger broedvogelmonitoring

Structureel werk · Flexibele uren · Start vanaf 1 mrt 2025
Castricum, Noord-Holland, Nederland
Onderzoek
Natuur & Milieu
Activiteit Delen
PWN
#86941
Scan me of ga naar www.vrijwilligerswerkcastricum.nl/o/pwn/activiteiten/Vacature-vrijwilliger-broedvogelmonitoring/86941 om je aan te melden

Contactpersoon

Coördinator Vrijwilligers PWNStel de contactpersoon een vraag

Samenvatting

PWN is op zoek naar nieuwe vrijwilligers voor de broedvogelmonitoring in het Noordhollands Duinreservaat en Nationaal Park Zuid-Kennemerland.

Uitgebreide omschrijving

Vacature vrijwilliger broedvogelmonitoring

In het Noordhollands Duinreservaat en Nationaal Park Zuid-Kennemerland liggen 10-tallen broedvogelplots. Dit zijn begrensde gebieden waarbinnen jaarlijks door vrijwilligers het aantal territoria van de daar voorkomende broedvogels wordt geïnventariseerd via de BMP-methode van SOVON. Heb je kennis van broedvogels en ken je de geluiden (zang) goed? Als vrijwilliger voor de broedvogelmonitoring verzamel je waardevolle gegevens voor zowel SOVON als PWN en draag je bij aan de voortzetting van deze belangrijke database.


Over de broedvogelmonitoring

Met het Broedvogel Monitoring Project (BMP) worden ontwikkelingen van de aantallen en de verspreiding van onze broedvogels in kaart gebracht. Het project startte in 1984 en bestaat uit verschillende deelprojecten. Deze zijn toegesneden op alle vogelsoorten, of juist een selectie van soorten. Ieder deelproject kent zijn eigen aanpak, maar de basis is dezelfde: meerdere tellingen van territoriale broedvogels in vast omlijnde gebieden uitvoeren, volgens een vaste methode.


Verspreid door het hele land gaan ieder voorjaar vele vrijwilligers op pad om de broedvogels in hun ‘eigen’ gebied in kaart te brengen. De BMP-methode is de standaard bij professionele karteringen van grote gebieden in opdracht van provincies en terreinbeheerders en bij provinciale broedvogelmeetnetten. Alle waarnemingen voor het BMP leveren een waardevolle bijdrage aan het volgen van de aantallen en verspreiding van broedvogels in Nederland.


In de gebieden die beheerd worden door PWN zijn momenteel enkele plots onbezet. De vacante plots bevinden zich voornamelijk in het duingebied tussen Egmond aan Zee en Bergen aan Zee, zoals het Starrevlak, Nieuwe Land en Wimmenum-Oost. Ook zijn er enkele plots beschikbaar in het duingebied ter hoogte van Castricum-Heemskerk.


Jouw rol als vrijwilliger

Als vrijwilliger bij de broedvogelmonitoring heb je geen moeite met vroeg opstaan. In het voorjaar ga je meestal voor zonsopgang op pad om de tellingen uit te voeren. Je stemt je werkwijze en werkzaamheden af met een boswachter. Bij het aan jou toegewezen plot inventariseer je de vogels. Je herkent het gedrag en de zang van de soorten in jouw gebied, en ook op zicht herken je ze. Je noteert je waarnemingen volgens de BMP-methode van SOVON en voert de veldgegevens daarna digitaal in via de Avimap-app, die speciaal is ontwikkeld voor de telprojecten van SOVON.


Wat vragen we: 

  • In de periode van half maart t/m eind juni minimaal 7 keer beschikbaar om jouw plot te bezoeken.
  • Een goede basiskennis van broedvogels en vogelgeluiden.
  • Ervaring met de BMP-methode van SOVON is een pré.
  • De bereidheid om vroeg (voor zonsopgang) op pad te gaan. 
  • Digitale vaardigheden met betrekking tot het invoeren van de telgegevens in de benodigde app. 
  • Wonend in de omgeving.
  • Lichamelijk in goede conditie
  • Affiniteit met de natuur.


Wat bieden we:

  • Vrijwilligerswerk in een prachtig en uniek natuurterrein.
  • Verzekering tijdens de werkzaamheden.
  • Onkostenvergoeding voor de gemaakte kosten om aan het vrijwilligerswerk deel te nemen, zoals reiskosten. 
  • Gratis duinjaarkaart voor het Noordhollands Duinreservaat.
  • Vieringen en attenties, waaronder een jaarlijks vrijwilligersuitje en diverse vrijwilligersavonden en informatiebijeenkomsten.
  • Vier keer per jaar een digitale vrijwilligersnieuwsbrief.
  • De mogelijkheid om bij te scholen door deel te nemen aan relevante trainingen en cursussen, bijvoorbeeld uit het aanbod van ‘‘Vrijwillig Groen’’ (voorheen De Groene Academie).


Wat vrijwilligers nodig hebben

🗣️ Beheersing van het Nederlands

Wat wij vrijwilligers aanbieden

💸 Vrijwilligersvergoeding

Hoe kom ik er?

Activiteit Delen

Over PWN

In de duinen die beheerd worden door PWN, helpen heel veel vrijwilligers mee om de gebieden gezond te houden, door onderhoud te plegen, onderzoek te doen en informatie te verstrekken aan bezoekers en scholen. De vrijwilligers maken deel uit van de Stichting PWN Vrijwilligers, zij zijn een onmisbare schakel in het beheer van de duinen.

Vrijwilligersvacatures die je misschien ook interessant vindt

Vacature vrijwilliger beheerwerkzaamheden Team Castricum
Structureel werk · 6 uur/week
Castricum
Vacature vrijwilliger beheerwerkzaamheden Team Castricum
PWN is op zoek naar nieuwe teamleden voor het uitvoeren van handmatige beheerwerkzaamheden in Team Castricum (wekelijks op woensdag).Geplaatst door PWN
Bemiddelaar
Structureel werk · Flexibele uren
Castricum
Bemiddelaar
Geloof jij in de sociale kracht van vrijwilligerswerk? Dan is de volgende rol wellicht iets voor jou!Geplaatst door Vrijwilligers Informatie Punt Castricum
Word vrijwilliger tuinklusser!
Structureel werk · Flexibele uren
Castricum
Word vrijwilliger tuinklusser!
Wie maak jij blij met een opgeruimd tuintje? Geplaatst door Welzijn Castricum
Breng taal tot leven: word vrijwilliger taalcoach
Structureel werk · 1–2 uur/week
Castricum
Breng taal tot leven: word vrijwilliger taalcoach
Help anderen groeien door taal: word vrijwilliger taalcoach en deel je passie voor communicatie en cultuur.Geplaatst door Welzijn Castricum

Comments